måndag 4 juni 2018

Julia och kokböckernas kokbok

Jag vill skriva lite om en person jag blivit bekant med på lite olika vis på sistone - den amerikanska kocken Julia Child. Först genom radioprogrammet Klassikern av Mikael Timm och mer nyligen när jag såg filmen Julie & Julia från 2009 som handlar om bland annat Julia Child.

Julia Child (1912-2004) var en amerikansk kock och tv-personlighet. Hon arbetade under kriget för OSS (Office of Strategic Services). Efter kriget fick hennes man arbete på den amerikanska ambassaden i Paris. Julia som inte ville leva hemmafruliv kom genom sin stora kärlek till mat i allmänhet och den franska maten i synnerhet in på kokkonstens bana. Hon gick matlagningsskolan Le Cordon Bleu och lärde känna två kvinnor - Simone Beck och Louisette Bertholle - som skrev på en kokbok för den amerikanska marknaden. Child blev så småningom ombedd att hjälpa till att slutföra boken som visade sig bli en tung sak på över 700 sidor. Den tog lång tid att färdigställa och blev slutligen utgiven under titeln Mastering the Art of French Cooking 1961. Framgången med boken ledde Julia Child in på en lång karriär som kokboksförfattare och tv-kock.


Klassikern i P1 om Julia Childs "Det goda franska köket" - kokböckernas kokbok, sändes 26:e maj i år. Mikael Timm berättar om Julia Childs liv och väg från arbete inom underättelsetjänsten till livet som kokboksförfattare och tv-kock och framförallt varför hon och hennes kokkonst är i en klass för sig själva.
Matlagning är först vetenskap, sedan hantverk, sedan – möjligen, om begåvningen finns där – konst. Men först vetenskap. På engelska heter boken Mastering  the Art of French Cooking.  Bemästra är nyckelordet. När Det goda franska köket var färdig så refuserades den av ett förlag med motiveringen av att den var mer en uppslagsbok än en kokbok.  
- Ur radioprogrammet Klassikern i P1 
Dramakomedin Julie & Julia från 2009 med Meryl Streep och Amy Adams berättar två parallella historier, dels om nutidens Julie - en missnöjd tjänsteman med författardrömmar - som ger sig själv i uppdrag att laga sig igenom Julia Childs berömda kokbok på ett år och berätta om det på sin blogg för att stå ut, dels om Julia Childs liv i Paris på 1950-talet och hennes snåriga väg till att bli kokboksförfattare. Julia Childs historia är starkast och Meryl Streep lyser klart trots det lite styltiga rörelsemönstret och den speciella rösten. Det är något oemotståndligt med hennes utstrålning och självklarhet. Ändå hade Julia Child inget enbart enkelt liv som det framstår, visserligen välbeställd och välutbildad, men också 1,88 m lång och inte den typiska hemmafrun. Den moderna berättelsen är charmig men också mer typiskt lättsam. Filmen bygger på två böcker: Julia Childs självbiografi My life in France och Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen

Julie Powell heter bloggförfattaren som skrev förlagan till den moderna historien i filmen The Julie/Julia project. Hennes arbete på ett call center efter elfte september-attackerna är tungt och otillfredsställande. För att muntra upp sig själv ger hon sig i uppdrag att laga alla recept i Julia Childs mästerverk. Tycker om den idén och förstår att den lockade både läsare och förlag när hon lyckades slutföra sitt uppdrag. Förstår inte hur på bara ett år. Gillar tanken på ett uppdrag som en ger till sig själv. Deadlinen behövs nog för att det överhuvudtaget ska bli av. En slags rutin att vila i och samtidigt utmana sig själv lite. 

Det finns paralleller i de båda historierna. Känslan av att vara vilse eller sökande och hitta rätt genom något en brinner för och en stödjande partner. Vänskap är ett annat starkt tema åtminstone i Julia Childs historia. Hon brevväxlar i många år med en kvinna hon inte träffat och finner stort stöd hos henne när hon kämpar för att få sin kokbok utgiven. Simone Beck och Childs syster är också starka relationer. Julia Childs sorg över att inte få barn syns ibland utan att det behöver diskuteras. Sorgen finns bara där i deras annars lyckliga förhållande. Det är ett fint porträtt av en annorlunda och imponerande person. Till min stora glädje fladdrar även bokhandeln Shakespeare and Co förbi. 

"Remember, 'No one's more important than people'! In other words, friendship is the most important thing—not career or housework, or one's fatigue—and it needs to be tended and nurtured."
Julia Child